Home » Audio Hardware » Amplificator audio cu LM386

Amplificator audio cu LM386

  În acest articol, vă voi arăta cum să construiți un amplificator audio cu integratul LM386. Am construit prezentat numeroase circuite de amplificatoare dar majoritatea au avut mult prea mult zgomot, popping și alte interferențe. În cele din urmă am găsit unul care pare grozav, așa că vă voi arăta cum să-l construiți.

     Nu este un amplificator audio “minimal components”. Am adăugat o grămadă de condensatori suplimentari pentru a reduce zgomotul, și am adăugat un potentiometru pentru reglajul basului, pentru a face să sune chiar și mai bine. Dar, înainte de a începe constructia, ar fi util să obțineți mai întâi câteva informații de fundal …


LM386 NOȚIUNI DE BAZĂ

     LM386 este un chip destul de versatil. Numai o pereche de rezistoare și condensatoare sunt necesare pentru a face un amplificator audio functional. Cipul are opțiuni pentru controlul amplificării și amplificarea bass-ului și poate fi transformat și într-un oscilator capabil să emită unde sinusoidale sau pătrate.

Există trei variante constructive de LM386, fiecare cu diferite puteri de ieșire:

  • LM386N-1: 0,325 W
  • LM386N-3: 0,700 W
  • LM386N-4: 1,00 W

Puterea reală pe care o obțineți depinde de tensiunea de alimentare și de impedanța difuzorului. Fisa tehnica a integratului contine grafice care vă vor ajuta. Am folosit o baterie de 9V pentru sursa de alimentare și funcționează excelent, dar puteți merge în jos la 4V sau până la 12V.

Pinout-ul este prezentat în diagrama de mai jos:

Fișa tehnică LM386

Descărcați Fisa Tehnica pentru mai multe informații despre puterea de ieșire, distorsiuni și valorile minime / maxime:


    LM386 este un tip de amplificator operațional (Op-Amp). Amplificatoarele operaționale au o sarcină de bază. Ele iau un potențial de intrare (tensiune) și produc un potențial de ieșire care este de zeci, sute sau mii de ori mărimea potențialului de intrare. Într-un circuit de amplificare, LM386 ia un semnal audio de intrare și își crește potențialul de la 20 pana la 200 de ori. Această amplificare este ceea ce se numește câștig de tensiune.

CÂȘTIG VS VOLUM

     După ce ați construit acest amplificator și umblati la potentiometrele de volum și de câștig, veți observa că ambele par să crească sau să reducă intensitatea sunetului care iese din difuzor. Deci, care este diferența atunci? Câștigul este amplificarea potențialului de intrare și este o caracteristică a amplificatorului. Volumul vă permite să reglați nivelul sunetului în intervalul de amplificare stabilit de câștig. Câștigurile stabilesc gama de niveluri posibile de volum. De exemplu, dacă câștigul dvs. este setat la 20, intervalul de volum este de la 0 la 20. Dacă câștigul dvs. este setat la 200, intervalul de volum este de la 0 la 200.

    Controlul amplificării poate fi realizat prin conectarea unui condensator de 10 μF între pinii 1 și 8. Fără un condensator între pinii 1 și 8, câștigul va fi setat la 20. Cu condensatorul de 10 μF, câștigul va fi setat la 200. Câștigul poate fi schimbat la orice valoare între 20 și 200 prin plasarea unui rezistor (sau potențiometru ) în serie cu condensatorul.

UN AMPLIFICATOR AUDIO MINIMAL CU LM386

     Acum că avem o mică informație despre LM386, să începem prin construirea unui amplificator oaselor goale LM386 cu cantitatea minimă de componente necesare pentru a funcționa. În acest fel, îl puteți compara cu cel mai bun sunet pe care îl vom construi mai târziu.

Iată schema:

Iată cum puteți să o conectați dacă folosiți o placuta de dezvoltare:

În schema de mai sus, masa de intrare audio trece prin aceeași cale ca și masa de ieșire audio. Tensiunea de ieșire este “zgomotoasa” și va cauza distorsiuni în semnalul de intrare dacă este conectat în acest mod. Maza de intrare audio este sensibila la orice interferență și orice zgomot preluat va fi amplificat prin amplificator.

 Asigurați-vă că veti păstra cât mai mult masa de intrare separata de alte puncte de masa din circuit. De exemplu, puteți conecta bornele sursei de alimentare, de intrare și de ieșire direct la pinul de masa (pinul 4) al integratului LM386 astfel:

 Acest lucru va reduce distanța pe care masa de intrare o curge prin masa de ieșire. Conectarea in acest mod ar trebui să sune mai bine decât primul circuit, dar probabil că veți observa in continuare un zgomot de fond. Vom remedia acest lucru în circuitul următor, adăugând condensatori de filtraj.


UN AMPLIFICATOR AUDIO AVANSAT CU LM386

     Acum că ați văzut minimul necesar pentru a face un amplificator audio cu LM386, puteți construi o versiune mai avansata cu un control reglabil al câștigului.

Notă: Majoritatea valorilor componentelor din acest circuit nu sunt critice. Dacă nu aveți o anumită valoare, încercați să înlocuiți ceva apropiat și probabil că va funcționa.

Schema circuitului:

Mai multe componente din acest circuit  ajuta la imunatatirea calitatii sunetului:

  • Un condensator de 470 pF între semnalul de intrare pozitiv și masa, care filtrează interferențele radio preluate de firele de intrare audio.
  • Condensatori de100 μF și 0,1 μF între șinele de putere pozitivă și negativă pentru decuplarea sursei de alimentare. Condensatorul de 100 μF va filtra zgomotul de frecvență joasă, în timp ce condensatorul de 0,1 μF va filtra zgomotul de înaltă frecvență.
  • Un condensator de 0,1 μF între pinii 4 și 6, pentru decuplarea suplimentară a sursei de alimentare a cipului.
  • Un rezistor de 10K Ohm și un condensator de 10 μF în serie între pinul 7 și masă pentru decuplarea semnalului audio de intrare.

Această diagramă vă va arăta cum să conectați totul dacă folosiți o placa de prototipare:

 Un lucru pe care să-l aveți în vedere atunci când conectați componentele este acela că cel mai bun sunet va rezulta din păstrarea tuturor conexiunilor și a componentelor cât mai aproape de integrat posibil. Mentinerea firelor cât mai scurte posibil va fi de asemenea de ajutor.


AMPLIFICATORUL AUDIO LM386 CU REGLAJ AL BASULUI

     O caracteristică interesantă a LM386 este opțiunea de a adăuga un reglaj de bas. Veți descoperi probabil că acesta este cel mai bun circuit pentru sunet. Bass boost-ul este practic doar un filtru trece-jos și elimină cea mai mare parte a zgomotului care nu este extras de condensatoarele de decuplare. Tot ce aveți nevoie pentru circuitul de amplificare a intensității basului este un condensator de 0,033 μF și un potențiometru de 10 k Ohm în serie între pinii 1 și 5.

Diagrama constructiva:

 O modalitate ușoară de a conecta intrarea audio în acest circuit este prin tăierea cablului audio de 3,5 mm de la un set vechi de căști și conectarea direct prin lipire la circuit.

     LM3886 este de departe cel mai bun amplificator audio, dar este un proiect destul de dificil. Dacă începeți să construiți amplificatoare audio, aș recomanda să lucrați până la el începând cu TDA2003, apoi trecând până la TDA2050.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archives